Mäkärän rakennusohjeita

Mäkärä on Suomen Ilmailuliiton rakennussarja. Kerhotoimintaa varten piirustuksia on muutettu ja joitakin lennokin yksityiskohtia paranneltu.

  1. Piirustukset asetetaan rakennusalustalle siten että sivu-ja korkeusperäsin ovat molemmat rakennettavissa. Piirustuksen päälle lisätään teippiä niihin kohtiin joissa osat liimataan toisiinsa niin että liima ei tartu paperiin. Alustan pitää olla suora ja puhdas.
  2. Koneenosien rakennusvaiheet voidaan tehdä monessa eri järjestyksessä.I: Leikkaa sivu-ja korkeusperäsinten osat 2×2 mm balsasta. Huomaa erityisesti korkeusperäsimen limiliitos. Se on paljon lujempi kuin suora sauma ja siksi kannattaa nähdä vähän vaivaa. Liimaa PVA-liimalla ja neulaa osat paikalleen kuivumaan. Neuloja ei tarvitse aina pistää riman läpi, vaan niillä voi myös kiilata osia toisiaan vasten. Katso kuva.*

    II: Leikkaa mallinetta käyttäen 9 kpl siipikaaria. Kiinnitä siiven etu- ja takarimat alustaan. Katkaise kaaret juuri sopiviksi rimojen väliin ja liimaa kiinni. Käytä terävää veistä ja ole erityisen huolellinen.III: Leikkaa runkorima oikeaan muotoon. Suojaa runkorima teipillä siltä kohtaa jossa siipisatula liittää siiven ja rungon.

  3. Taita siiven V-kulma. Kulma on suunnillen oikea kun toisen iiven alle asetetaan viili-tai kermaviilipurkki. Tässä kohtaa voidaan myös käyttää pikaliimaa. Sitten lisää etureunan alle pala 2×2 mm balsaa, joka asettaa siven oikeaan asetuskulmaan runkoon nähden.
  4. Kun osien rakennusliima on kuiva, päällystä peräsimet ja siivet. Leikkaa päällysteestä ensin hieman ylikokoiset (1 cm). Hankaa osiin liimapuikkoa tai sivele niihin varovasti 1:5 ohennettua PVA-litkua pienellä siveltimellä.
  5. Aseta siipisatulan muodostavat 2×5 mm rimat neuloilla paikalleen. Liimaa siivet ja peräsimet paikalleen. Huolehdi siitä että osat asettuvat oikeaan kulmaan keskenään. Huomaa että sivuperäsimen tulee olla vinossa jotta lennokki lentää ympyrää. Anna kuivua.
  6. Poista teippi runkotikusta, lisää potkuripukki ja kumikoukku. Kiinnitä siipi paikalleen kumilenkeillä. Mahdollisesti voit taivutella laskutelineetkin. Koelennätä.

Comments are closed.